Selecteer een pagina

Een energiezuinig huis in 4 stappen

De laatste jaren wordt het steeds urgenter: energiebesparing en duurzaamheid. We willen met zijn allen de wereld leefbaar houden, maar om dat te bereiken moeten we wel energiezuiniger en duurzamer gaan leven. Naast dat een energiezuinig huis goed is voor het milieu, kun je er ook nog eens veel geld mee verdienen. Hoe? Volg de volgende 4 stappen voor een energiezuinig huis!

1. Besparen op CV en warm water voor een energiezuinig huis

Wist je dat je maandelijkse energierekening voor meer dan de helft bestaat uit gasverbruik? Dit komt door het gebruik van de verwarming, gebruik van warm water en voor het koken. Besparen op verwarming, warm water en koken scheelt dus al een heleboel. Een onzuinige CV-ketel kun je ook vervangen door bijvoorbeeld een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp.

2. Een energiezuinig huis heeft een energielabel 

Wanneer je wilt weten hoe energiezuinig jouw huis is, dan heb je een energielabel nodig. Een energielabel geeft namelijk aan hoe energiezuinig het huis is. Een energielabel loop van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Sinds 2015 is het wettelijk verplicht dat je een energielabel overhandigt wanneer je jouw woning verhuurt of verkoopt. Een energielabel is dus niet alleen handig, maar in het geval van verkoop of verhuur zelfs verplicht! Deze verplichting geld voor een energielabel woning, maar ook voor een energielabel voor bedrijfspanden.

3. Goed isoleren voor een energiezuinig huis

Ga eens na of de isolatie in huis wel in orde is, dit scheelt al een hoop warmte in het huis. Een goed geïsoleerd huis heeft als voordelen dat je een comfortabele woning krijgt en minder stookkosten. Wist je dat een goede isolatie van de woning dezelfde opbrengst heeft als een spaarrekening met 7% tot 12% rente? De investering op het isoleren van de woning is vooral snel terugverdiend wanneer het huis voor 1980 is gebouwd.

Wanneer je aan de slag gaat het met isoleren van jouw woning, vergeet dan niet dat ventilatie ook erg belangrijk is. Dit onderdeel vergeten veel mensen. Goed ventileren is erg belangrijk voor de gezondheid. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het is om het energiezuinige huis ook goed te ventileren. Niemand zit toch te wachten op schimmel?

4. Een energiezuinig huis heeft zuinige apparaten

Een energiezuinig huis betekent dat je goed nadenkt over de apparaten en de verlichting die je in huis neemt. Wil je een energiezuinig huis? Kies dan voor zeer zuinige apparaten en zeer zuinige verlichting. Het voordeel hiervan? Je hoeft veel minder energie op te wekken om de meter uiteindelijk op nul te krijgen.

Deze vier stappen brengen je in de richting van een energiezuinig huis. Goed voor het milieu, maar ook zeker goed voor de portemonnee. Dat wil jij toch ook?